广州市第一中学校友会论坛

搜索
广州市第一中学校友会论坛 论坛 茶余饭后 (转载)安伯 – 安记“飞发”铺
go

(转载)安伯 – 安记“飞发”铺 [复制链接]

已经七十多岁的安伯, 从他爷爷那辈开始便已在恩宁路元和街居住,到现在已经有百多年历史。安伯的屋子在八十年代重新改建过,到现在还保持着上世纪八十年代的味道,而在屋子的角落,摆着一台七十年代的卡带式收音机,还记得第一次来找安伯,就是因为这台收音机放出的粤曲,吸引而至。

安伯从事理发行业已经六十多年,当初去学理发是因为腿有轻微残疾,为了不用做操劳工作,安伯十五岁就去做理发学徒。

『我一九四八年已经去学“飞发”,做学徒做咗三年,当时喺和平路嘅“飞发”铺学师兼打工,当初师傅好用心教我,所以手艺学得比较好,好多人都指定揾我剪。以前冇依家咁多发型选择,一係飞西装头,一係就飞红毛头,同埋要帮啲顾客剃须同刮面。』

在六十年代,由于安伯已结婚,家庭负担变重,便回来恩宁路开了他第一间个体理发店。

『六十年代我已经喺恩宁路开铺,当时生意都几好,喺八九年,由于係违章建筑被拆咗,所以转喺屋企经营。后来由于丛贵路搞地铁,走咗一批人,再加上近两年恩宁路拆迁,经营变得十分惨淡。以前一日“闲闲哋”做二三十个, 依家已经静好多,做得三两个。周围拆到好似废墟咁,边有咩人,只剩低我呢间屋孤孤单单咁,依家做都只係为咗有啲寄托,同啲老客仔倾下计,都冇咁闷,好过日日坐喺度。』

安伯家曾经有一张上百年历史的理发专用铜凳,但是由于安伯多次接受过媒体访问而出了名,再加上开始拆迁后,恩宁路多了很多盗贼,为了自己的人身安全,只好把张铜凳卖给一个来广州开发廊的香港老板作镇店之用。

『张凳係师傅留落俾我嘅,当初师傅出国,佢对我讲,“安仔,冇咩可以俾你,留翻张铜凳俾你啦。”』于是铜凳就这样跟了安伯几十年,直到恩宁路拆迁。

由于遗失房契,加上政权更替,安伯现住的屋子房契没得到留档,政府也不承认安伯对房屋的所有权,所以安伯的房屋已经给代管,其实在恩宁路类似的代管案例并不在少数。本来属于自己的房产,不用交任何租金,但是代管后,就变成不属于自己,而搬走后,还要交房租。

『我家下都冇咩要求,只係要佢安置得我好,同埋赔偿翻一九八三年嗰时,我重建呢间屋嘅建筑材料费用,按照依家嘅物价水平,只要赔足,合情合理就走,分分钟钟都走。唔合情合理,就拖住先。依家就好似条船喺白鹅潭中间,两头唔到岸,几时埋岸都未知。』

不舍恩宁路

『梗係唔舍得,个个都唔舍得,呢度一出去就係上下九,茶楼、戏院、菜市,医院咩都齐,几好啊,出入方便。如果去到新开发区,设施就冇咁完善。』

不舍街坊

『成条街,只剩低我同对面个阿婆,真係好唔舍得。斜对面嗰户,月底都要搬到去中山八路。』

不舍理发

『唔舍得飞唔到发,只要一离开恩宁路, 啲客仔话就话会揾我,但係如果搬得远,都唔会过嚟啦。』

粤语字眼解释:飞发 – 理发; 依家 – 现在;咁 – 那么; 佢 – 他;啲 – 一点点;做咗 – 做了;   喺度 – 在这里;闲闲哋 – 随随便便;嘅 – 的;唔 – 不;周围 – 四周;係 – 是;冇 – 没有;搵 – 找;俾 – 给;梗 – 当然

资深街坊啊!

回复 62桃李 的帖子

62桃李:“粤语字眼解释:

飞发 – 理发;

依家 – 现在;

咁 – 那么;

佢 – 他;

啲 – 一点点;

做咗 – 做了;   

喺度 – 在这里;

闲闲哋 – 随随便便;

嘅 – 的;

唔 – 不;

周围 – 四周;

係 – 是;

冇 – 没有;

搵 – 找;

俾 – 给;

梗 – 当然”

很欣賞上面的詞語解釋。有興趣用粵語,應該得到尊重,不是什麼問題。但

是用詞造句也不好隨意,應該多學習以用好它,這才是愛護粵語之道。

天涯共此時。
‹ 上一主题|下一主题

Archiver|广州市第一中学校友会 ( 粤ICP备08104060号 )

GMT+8, 2024-7-3 08:38 , Processed in 0.233790 second(s), 11 queries .