广州市第一中学校友会论坛

搜索
广州市第一中学校友会论坛 论坛 茶余饭后 “鼎湖上素”唔系“好斋”
go

“鼎湖上素”唔系“好斋” [复制链接]

來源:南方都市报                   2011-06-21

卢总

广州话里面有句歇后语“鼎湖上素———好斋”,系用嚟形容一啲单一、单调嘅事物,或者系冇乜油水好捞嘅生意、差事之类。但查实“鼎湖上素”根本就唔系咩“好斋”。
    话说上世纪二三十年代,广州惠爱西路(即系而家中山六路同六榕路交界)有间“西园酒家”,话事人系“酒楼王”陈福畴———“四大酒家”都系佢名下嘅,你话佢几本事呢。
    “西园酒家”喺六榕寺附近,来往香客甚众,于是就推出“罗汉斋”以做招徕,生意都相当之唔错嘅。点知后来附近嘅素菜馆“榕荫园”推出咗一款名为“如来上素”嘅高级素菜,抢走咗佢哋唔少生意。陈福畴嘅绰号叫做“乾坤袋”,佢结交广,而且相当有谋略,知道鼎湖山庆云寺庆云大师到六榕寺讲经,就捐咗一大笔香油钱畀庆云寺,重请埋庆云大师到西园食饭,席间就向庆云大师请教高级素菜嘅整法。之后,陈福畴就命令主厨“八卦田”选用高级嘅斋料,以上汤用慢火煨制出一道新菜式,名为“鼎湖上素”。
    由于煨制“鼎湖上素”嘅上汤系用老鸡、瘦肉、火腿等熬制而成嘅,因此美味非常,好快就将“榕荫园”嘅生意抢番返嚟。
    当时主政广东嘅“南天王”陈济棠两公婆都信佛,但又唔方便出入,于是佢老婆莫秀英就请咗省港名厨到家中进行斋宴比赛,并且声言所有厨师都唔准带荤腥、调味料入府,一切材料、用具都要检查过先至准入门。呢下“八卦田”就慌嘞———冇“师傅”,“鼎湖上素”岂不是要拆招牌?但系陈福畴醒,佢叫“八卦田”首先用干鲍、老鸡、火腿整煲靓上汤,然后用几条新嘅白毛巾吸取浓汤精华,再攞出去晒干。比赛之日,将嗰几条白毛巾带入陈府,放落镬用滚水一煮,即刻就有上汤整“鼎湖上素”嘞。最后当然就系呢味“鼎湖上素”获得陈济棠、莫秀英以及席上达官贵人嘅交口称赞啦!
    从此,西园呢道招牌菜“鼎湖上素”就更加出名嘞。之但系,用肉汤煨制嘅“鼎湖上素”又点能够算得上系“好斋”呢?

呵呵,没有肉的菜从来都是不好吃的啦

斋,真的是斋啊!

62桃李  煨制“鼎湖上素”嘅上汤系用老鸡、瘦肉、火腿等熬制而成嘅,所以不成斋了。  发表于 2012-6-18 15:40

嘉嘉 发表于 2012-6-18 15:31
斋,真的是斋啊!

素是斋、上素就不是斋了

‹ 上一主题|下一主题

Archiver|广州市第一中学校友会 ( 粤ICP备08104060号 )

GMT+8, 2024-7-1 17:31 , Processed in 0.352923 second(s), 10 queries .