广州市第一中学校友会论坛

搜索
广州市第一中学校友会论坛 论坛 茶余饭后 我的第一“匹”空调
楼主: 69届新生
go

我的第一“匹”空调

如梦令 发表于 2014-8-4 14:11
都唔知你噏乜?咩风叶咩制冷器啊?咁专业我就去开档搵食啦,你估我似你乜都知咩?

係吹风概地方用电筒照就见到个风叶滚筒,制冷器就係室内果旧野
乜都有得医架......

john 发表于 2014-8-4 14:18
係吹风概地方用电筒照就见到个风叶滚筒,制冷器就係室内果旧野
乜都有得医架......

一系就你来帮我整,唔系就唔好噏埋咁多唔等使嘅

john 发表于 2014-8-4 14:07
咖喱无辣不欢 再看以上条件,初步诊定係肺,胃,寒  有时间真係要见下中医,真係肺,胃,寒  要 ...

佢又无穴位捽下都烦你仲叫佢孭D旧茄艾炙个背?佢睬你都傻,除非请佢食5斤咖喱蟹再发500蚊美金奖金或者肯,边个做陈雷锋?

依慈 发表于 2014-8-4 16:17
佢又无穴位捽下都烦你仲叫佢孭D旧茄艾炙个背?佢睬你都傻,除非请佢食5斤咖喱蟹再发500蚊美金奖金或者肯,边 ...

仲发现人赖.......

依慈 发表于 2014-8-4 16:17
佢又无穴位捽下都烦你仲叫佢孭D旧茄艾炙个背?佢睬你都傻,除非请佢食5斤咖喱蟹再发500蚊美金奖金或者肯,边 ...

唔使搵雷锋嘞,宁愿唔食兼唔要米金都唔搞啲咁不知所谓嘅嘢

john 发表于 2014-8-4 21:44
仲发现人赖.......

我从来冇话我自己勤力——你估我属蜜蜂咖?静静鸡话你知我属蛇咖

如梦令 发表于 2014-8-4 22:05
唔使搵雷锋嘞,宁愿唔食兼唔要米金都唔搞啲咁不知所谓嘅嘢

仲话贫农?你个骗子,如果真贫农有咁多奖金奖品孭旧茄嘢至八月十五都矛问堤.

依慈 发表于 2014-8-4 22:08
仲话贫农?你个骗子,如果真贫农有咁多奖金奖品孭旧茄嘢至八月十五都矛问堤.

错,有钱人家先睇钱份上咋,贫农不知钱为何物

1977年,交易会也没有空调,但每个房间配一把落地风扇。幸亏两届交易会都是在冷热季节的交替中,热的时间不长,还有客人浓浓的香水味,可以把我们的汗臭味掩盖住。

chenxiaoshan 发表于 2014-8-5 10:42
1977年,交易会也没有空调,但每个房间配一把落地风扇。幸亏两届交易会都是在冷热季节的交替中,热的 ...

香水味+汗味=更臭。

我都想象不出公交往日挤沙甸鱼又无空调的时代是怎捱过来的,竟然在车上无乜中暑休克焗晕甚至怀埋孕先落车,如今车车有空调无咁逼,仲多古灵精怪,人真是烦到坏到古怪到无以复加.

現在信中醫的人不少,主要是拜托廣告所賜。難以信服靠把脈就能判準病情,手感
真有那麽準確嗎?經驗老到的中醫畢竟少數,資質淺薄的庸醫佔多數,你怎知道誰好誰
劣?中草藥從產地到銷售地,用了什麽防腐手段你可知道?就怕治不好病,反而吃出個
大頭佛。沒有中醫只有西醫的發達國家,人民的平均健康水平和平均壽命,難道會差?
在中國如果只有中醫,沒有西醫,你以爲行得通嗎?古時候皇帝身邊的御醫,應該是全
國最好的吧,但是他們能保證皇帝萬壽無疆嗎?長命的皇帝數不出幾個。清朝最後的皇
帝,也有洋西醫在旁邊。解放後中醫學院的學生,西醫課程的比重不少。轉行學中醫的
西醫,基本上用的西醫方法,開的是中藥,碰到急重病,還會運用西醫的手段去治療。
    沒有貶低中醫的意思,學點中醫知識沒什麽不妥當,不過迷信過深了,有時誤事!
天涯共此時。

鄧允根 发表于 2014-8-5 14:10
現在信中醫的人不少,主要是拜托廣告所賜。難以信服靠把脈就能判準病情,手感
真有那麽準確嗎?經驗老 ...

正确的观点是中西结合,以西为主,以中为附(附助)。

LiDeJi 发表于 2014-8-5 14:57
正确的观点是中西结合,以西为主,以中为附(附助)。

我谊妹刚打电话来讲,去旅游着凉加劳累气管炎,吊10日西林针加1周乜沙星针,成个人虚到半神半仙虚汗淋漓无哂胃口开不到步行路,医生讲仲要吊1周针,佢讲我马上有收档的感觉了,改睇中医.3剂药后虚汗收住有D胃口,医生叫她食药同疗,煲一个汤水辅助:鹧鸪黑豆果皮姜汤.黑豆50克炒过,果皮12克,姜3片(约10克)用10碗水慢火煲至8碗后,把鹧鸪剥皮飞水后加入去煲至3碗,分三次饮食每次隔约3个钟,1周1次,另每日燉瘦肉汁1碗临睡饮.她电话中讲,这样过咗2周佢又回复返有胃口又跳得广场舞唱得粤曲啦.西医是消防员中医是装修佬,身体是间屋,自身是保洁工.

依慈 发表于 2014-8-5 16:39
我谊妹刚打电话来讲,去旅游着凉加劳累气管炎,吊10日西林针加1周乜沙星针,成个人虚到半神半仙虚汗淋漓无哂 ...

睇嚟你谊妹真系寒底得好紧要!黑豆仲要炒过兼加姜,通常寒底啲人都孱啲咖。吊西林针就梗系要十日啦,咩年代吖?啲细菌都早就升级换代啦,仲用啲一个世纪以前嘅药!叫佢试下吊克拉霉素啦,5日就出院嘞。可能牵涉到医保问题啫,如果唔系西医一样可以调理身体,半身半仙状态吊几日氨基酸,再唔系咪白蛋白咯,即刻好似打咗鸡血咁啦。食疗我倒是十分赞成,起码有餐食吖

Archiver|广州市第一中学校友会 ( 粤ICP备08104060号 )

GMT+8, 2024-4-16 14:18 , Processed in 0.105450 second(s), 9 queries .