广州市第一中学校友会论坛

搜索
楼主: misschan
go

50中小校友求助

鄧允根 发表于 2012-8-3 13:55
回复 misschan 的帖子

misschan :“黎婉霞同学,白晓韵同学无左你地电话号码啊!

如果寫成噉樣,誰都會明白,跟代溝無關!(注:我跟鄧學長沒代溝)

就記得穩翻我啦!!黎婉霞同學,白曉韵同學,我無咗你哋電話號碼啊!如果你哋系度,
生命在于运动!

時下嘅年青人寫的金星文就真喺睇唔明,我認有代溝了!相信生活在地球的年青人,又真的懂嗎?
生命在于运动!

回复 橡草 的帖子

我觉得任何文字都系放系语境里面理解嘅。你地可能唔熟悉微博里面的事物所以无法理解。讲真,无论语序和文字有何问题,我都明白依位小校友讲紧咩野。

咩星文我都睇得明啊,虽然我唔系90后,不过用心去睇就OK啦,唔系我地会OUT嘅。唔好太排斥我地嘅生活方式,就好似我地尊老一样。

橡草 发表于 2012-8-7 09:42
時下嘅年青人寫的金星文就真喺睇唔明,我認有代溝了!相信生活在地球的年青人,又真的懂嗎?{:1_12: ...

我懂。并且我觉得如果只是口语交谈取个谐音那些什么的也无伤大雅,只要不影响他们正规写作就好。

Archiver|广州市第一中学校友会 ( 粤ICP备08104060号 )

GMT+8, 2024-4-19 07:29 , Processed in 0.086241 second(s), 9 queries .